HEJ!

Hejsan!
Som ni sett så har jag inte uppdaterat,och det är av flera anledningar.Dels så har mitt Internet inte fungerat och sen så har jag varit i Åre i några dagar.Det har varit ganska skönt med en blogg pause , men nu är jag tillbaka!:)
Jag hoppas ni fortfarande kommer besöka bloggen efter denna sega uppdatering!

ha en fin kväll:)


Hur blir man tillsammans

Hur blir man tillsammans?
När du är kär i någon vill du gärna träffa den personen så mycket som möjligt. Ibland räcker det med att få se den andra personen och vara i hans eller hennes närhet.
Det kanske räcker att vara kär på avstånd, men ofta vill man att den andra personen ska vara en del av ens liv. Man vill helt enkelt vara tillsammans med den man är kär i.

Första steget

Det är väldigt olika från person till person hur man går tillväga för att visa att man är intresserad av någon. En del är modiga och säger det rakt ut, medan andra knappt vågar titta på den de är kär i.

    * Ett tips är att försöka prata med den du är kär i. Du kanske kan råka hamna bredvid honom eller henne i matkön, vid busshållplatsen eller i fikarummet.

    * Att i förväg ta reda på personens intressen brukar vara ett bra knep för att få igång ett samtal. Om du vet att han eller hon till exempel gillar teater kan du säga att du ska bjuda någon på teater och undrar därför om personen i fråga kan rekommendera någonting.

    * Första gången ni pratar behöver du kanske inte säga att du är intresserad av personen. Lär känna varandra först. Sedan kan du kanske föreslå att ni gör någonting ihop bara ni två, fikar eller går på bio eller någonting som ni båda är intresserade av.

    * Efter ett tag kan du kanske säga att du tycker väldigt bra om personen och gärna skulle vilja umgås lite mer. Sedan får du se vad han eller hon tycker om det.

    * Om du inte vågar prata med personen alls kan du kanske börja med att skicka ett sms, mms, mejl eller ringa. Då kan ni lära känna varandra innan ni träffas på riktigt. Om personen inte svarar behöver det inte betyda att han eller hon inte är intresserad. Det kan bero på tidsbrist eller blyghet. Försök igen efter några dagar. Om det fortfarande inte kommer något svar måste du kanske inse att personen inte är intresserad. Det kan vara svårt att ta, men det kan ändå kännas bättre än att inte veta. Nu kan du gå vidare med ditt liv och försöka koncentrera dig på någonting annat.

    * Att sms:a via mobiltelefon eller chatta på internet kan vara ett sätt att lära känna människor. Var dock försiktig om du ska träffa någon som du har lärt känna via internet. Berätta alltid för någon du känner vart du ska, vem du ska träffa och hur ni kan få kontakt ifall du behöver hjälp och stöd.

KK-förhållande
Ibland är det svårt att veta om man är ihop eller inte. Kanske har du en person som du brukar träffa för att ha sex med ibland, men som du inte träffar annars. Det brukar kallas för en KK, knullkompis, och kan vara både roligt och bra för den som inte vill ha ett förhållande men som ändå vill testa att ha regelbundet sex.
Så länge båda parterna är överens om vad som gäller brukar ett kk-förhållande fungera, men om någon får starkare känslor än den andra kan det bli problem. Då är det viktigt att prata med varandra och komma fram till en lösning. Kanske ska ni ta steget och bli ihop eller så kanske ni bör sluta träffas.
Det finns många sätt att bli tillsammans, en del blir ihop från första sekund och andra kan ta flera år på sig för att bli ihop. Det viktigaste är att våga ta det där första steget och prata med den andra personen. Samla ihop allt ditt mod och våga!

Om någon vill bli ihop med dig men du inte vill
Det är alltid smickrande att någon tycker om en, men ibland har man inte samma känslor tillbaka. Det bästa är att berätta som det är för personen. Att utnyttja en person, leka med någons känslor eller försätta någon i underläge är fel.
Var rak och säg att du inte känner på samma sätt för personen men att ni kan vara kompisar, om du nu vill det. Visa hänsyn mot den som är intresserad av dig. Det är både modigt och svårt att våga berätta om sina känslor.

Källa: Vårdguiden


viktiga punkter


• Ta tag i saker. Fly inte undan när du känner dig osäker eller tvivlar på dig själv. Ta ett djupt andetag och gör det som skrämmer dig, även om du måste börja smått. Om du, till exempel, drömmer om att stå på scen, men tvivlar på att du skulle klara av det så börja genom att testa en liten roll. På så sätt kan du bygga upp ditt självförtroende steg för steg.

• Våga ta risker. Vissa saker i livet kräver mod, tveka inte att ta steget. Du kommer att vara glad över att du vågade, även om resultatet inte blir så bra som du hoppades. Då kan du i alla fall säga att du försökte.


• Stå upp för dig själv. Dålig självkänsla handlar ofta om brist på självsäkerhet. När vi inte uttrycker vad vi vill och behöver, så försämras självkänslan. Träna på att vara självsäker så får du också bättre självkänsla.


• Sätt upp mål. Bestäm dig för vart du vill nå och utarbeta en rimlig, men utmanande, plan för att nå dit. Spika deadlines och belöningar som gör att du håller kursen. (Ett mål behöver inte vara något stort som att bli läkare, det kan vara något mindre som att lära känna en ny person.)


• Lär dig av – men släpp – misstagen. Alla, hur perfekta de än verkar vara, misslyckas då och då. Det är så vi lär oss, precis som barn lär sig att gå. Om vi aldrig snubblar lär vi oss inte att resa oss och hålla balansen. Var snäll mot dig själv.


• Lita till din egen förmåga och förvänta dig inte att andra ska få dig att må bra. Dålig självkänsla kan bottna i beroende av andra, men ingen annan kan fylla tomrummet inom dig förutom du själv. Goda relationer är viktiga för att vi ska vara lyckliga, men allra viktigast är relationen till oss själva.


• Jämför dig inte med andra. Du kanske avundas någon annan, men de kan lika gärna tänka samma sak om dig. Någon kanske är bättre än du i tennis, men du är bättre på något annat. Döm dig själv utifrån din egen måttstock, för du är unik.


• Umgås med människor som bekräftar den du är. Har du relationer till människor som kritiserar dig och förminskar dig? Ta en titt på vilka människor du omger dig med och hur de påverkar din självkänsla.


• Öva ärlighet, undvik vita lögner. Ofta undanhåller eller bättrar vi på sanningen (gentemot andra eller oss själva) för att visa hänsyn eller göra saker lättare att hantera. Men ofta hinner sanningen ikapp. Var den du är och var stolt, visa inte upp en falsk fasad.


• Träna på att bekräfta dig själv. Skriv ned fem eller tio saker du verkligen tycker om hos dig själv. Nästa gång en negativ tanke om dig själv dyker upp så ersätter du den med en av de positiva du skrivit ned.


• Hitta saker du tycker om att göra. Det kvittar om det är sömnad, teckning, simning eller karate – hobbies är bra för självkänslan. Även om vi inte är några proffs så stärker det vår självbild att göra saker vi tycker är roliga och utmanande.


• Använd visualiseringstekniker. Om du är nervös eller tvivlande inför en situation (be om löneförhöjning, springa maraton) så kan du öva genom att visualisera den in i minsta detalj. Föreställ dig hur du klarar uppgiften galant, det minskar din rädsla och bygger självförtroende.


• Förbättra din förmåga att hantera stress. Det är inte lätt att tro på sin egen förmåga när man är sönderstressad. Utarbeta strategier för att varva ner och ge dem plats i ditt liv, till exempel läsa en bok, tala med vänner eller ta ett varmt bad.


• Undvik perfektionism. Det finns ett samband mellan perfektionism och dålig självkänsla. Ju mer du strävar efter att bli perfekt, desto mer frustrerad kommer du att bli när du inser att det är omöjligt. Bli medveten om dina perfektionistiska drag och håll dem i schack.


• Lista dina framgångar. Skriv ned allt som fått dig att känna dig nöjd med dig själv, utan att analysera. (Din relation till barn, din talang för schack, de goda kakorna du bakar, novellen du skrev och så vidare.) Ta fram listan när självkänslan behöver en skjuts.


• Lev i nuet. Ju mer tid du lägger på att älta det som varit och oroa dig över framtiden, desto mer av nuet slösar du bort. Livet är NU, så omfamna det!


• Gör saker för andra. Det är lätt att fastna i sin egen värld och glömma att andra behöver hjälp. Ge av dig själv så uppskattar du dig själv mer.


• Ta hand om din kropp. Ät nyttigt, sov, motionera och gör dig av med dåliga vanor. Behandla din kropp så som den förtjänar att bli behandlad.


lite tips del 2


lite tips!


1. Ett bra sätt att få ett bättre självförtroende är att lura kroppen att man har det. Du gör det genom att stå som om du hade ett bra självförtroende, sitta som om du hade ett bra självförtroende och bete dig (spela helt enkelt) fram ett bra självförtroende. Testa. Öva.

2. Sträva inte efter yta, sträva efter djup istället. Strunta i tidningarnas modellbilder, bry dig inte om kroppsidealen som alla ångestfulla strävar efter just nu. Det är inget fel med att motionera och äta rätt men istället för att se spinkiga modeller eller biffiga superstjärnor som ett ideal kan du bli det bästa som du förmår istället. Det är gott nog.

3. Öva på att lyssna på andra och ta in vad de har att säga och erbjuda. Det kan vara svårt för den med dåligt självförtroende att göra så, men faktum är att om du koncentrerar dig mer på andra än dig själv så kan du ta in vad de har och kanske lära dig något som gör dig starkare (i motsats till att inte höra vad de säger och gå därifrån och bara undra vad de tyckte om dig).

4. Strunta i din familjs och dina vänners förväntningar på dig och börja följa ditt eget hjärta istället. Börja med något litet steg så märker du att det inte är så farligt.

5. Utmana det du trodde att du trodde på. Fundera över dina värderingar och se om de verkligen är dina egna. Ditt dåliga självförtroende kan bero på att du går runt och mår dåligt för att du bär på andras värderingar - och framför allt andras värdering av dig.

6. Sätt mål. Det är jättebra att skriva ner vad du vill och vart du vill komma. Det hjälper dig att hitta det första steget till målet och sedan sätta ner foten och ta ett litet steg närmare.

7. Gör en skrivövning där du sätter alla egenskaper du beundrar hos andra på pränt. Gör en lång lista. Det kan vara saker som integritet, ärlighet, mod, humor och annat som du gillar hos andra människor. När du är klar med listan är det faktiskt så att alla egenskaper du ser där är sådana du själv skulle vilja ha eller inte tror att du har nu (men kanske faktiskt har). Börja försiktigt att föra in de här egenskaperna i ditt dagliga liv en efter en till du gjort allt på listan. Du kommer att älska det.

8. Håll noga koll på vad som motiverar dig varje dag och håll dig nära dessa saker varje dag. Försök helt enkelt att fylla ditt liv med mer av det du gillar så kommer du också att få ett bättre självförtroende på köpet eftersom du mår så mycket bättre.

9. Sätt igång. Du måste räkna med att det här är en process som tar lite tid men med övningarna här och en ny inställning där du är chef över jobbet "skaffa självförtroende" så kommer du snart att märka den förändring du vill se.

få bättre självkänsla


Dåliga tankar

Illustration av en person som försöker ifrågasätta sina negativa tankar

 • För att komma ifrån tankar på utseende och prestation, som inte har med självkänslan att göra, kan man fråga personer man litar på vilka egenskaper de tycker om hos en. Man kan be personen skriva en lista som man sätter upp på en väl synlig plats.

 • Man kan också fundera på vilka egenskaper man tycker om hos andra. Vad är egentligen viktigt? Att vara ”snygg” enligt rådande ideal, bäst på proven i skolan eller att man är en nyfiken, omtänksam, klok, fantasifull eller modig person som vågar vara sig själv?


 • Det stärker självkänslan att ha bra relationer till andra, både vänner, kärleksrelationer och familj. Om personer i ens familj eller närhet säger taskiga saker till varandra, kan man be dem sluta. Kanske kan man istället be varandra säga något positivt om var och en?

 • Man kan göra saker som man inte brukar. Om man aldrig brukar vara den som räcker upp handen först, kan man försöka göra det på nästa lektion. Eller så försöker man säga man ifrån nästa gång någon försöker göra sig rolig på någon annans bekostnad, söka ett jobb man gärna vill ha, ringa ett samtal till någon man tycker om eller visa en novell man har skrivit för en kompis.

 • Istället för att fastna i tankar om sånt som har varit fel tidigare i livet, kan man försöka acceptera det som hänt och de känslor man hade då. Om man till exempel tycker att ens föräldrar inte uppmuntrade och såg en tillräckligt när man var liten, kanske det finns andra i ens omgivning just nu som tycker om och bekräftar en. Man kan också fråga sig vad som är bäst för en att göra just nu. Det behöver inte betyda att man inte får visa att man är ledsen över saker som har hänt, tvärtom kanske man behöver sörja under en period för att sedan gå vidare.

MY B-DAY!

hej sötnosar!
Förlåt för en dålig uppdatering,men det var så att JAG FYLLDE ÅR IGÅR så jag hade massa annat att göra :D!!!!!
Så nu är jag äntligen 15 år.Jag hade jätte gärna skrivit flera inlägg,men jag mååååste plugga.Fan,jag vill bara slappa framför tv'n men det går inte när man har plugg .. Men jag tar igen det under veckan så ni vet:)
kram på er! ♥

LÄSAR FRÅGA

Det är inte vad du ska säga,utan hur du ska säga det.. Ialf,det var en läsare som bad om råd hur hon skulle berätta för sin Mamma att hon fått mens..Det som är lättast om du bara säger det rakt ut.Försök att få ett bra tillfälle,tex om det bara är ni två i köket och lagar mat,så kan det passa.Eller varför inte bara ropa på din mamma när ni är hemma , och be hon komma så att ni kan prata själva. Då kan du bara säga " du..Jag fick min första mens idag/igår" Det kommer kännas så otroligt skönt när du har sagt det,jag lovar dig! En stor sten kommer lyfta från dig,hehe..Men tänk på detta

 • Bestäm dig för att du SKA säga det
 • Säg det när ni två är själva
 • Tänk på hur det kommer kännas efteråt
 • DET KOMMER GÅ BRA! lycka till sötnos♥

JUNO TIPSARSjälvkänsla Nu"Den enda bok du behöver om självkänsla i mitt tycke. Har läst den så många gånger, och varje gång blir jag påmind om något jag glömt, och mår mycket bättre efteråt. Att ha denna bok hemma är som att ha tillgång till en egen psykolog dygnet runt. Läs den, och gör som Mia säger, oavsett vad du tror och tycker om det. Det fungerar"


Mera Självkänsla"Uppföljaren till Självkänsla Nu, som går in mer på självkänsla inom olika situationer och delar av livet. Mycket bra saker i den här boken som kompletterar den första."


Din Gränslösa Styrka

"Den mest kända och omtyckta boken av den mest kända coachen inom personlig utveckling och prestation. I denna bok pratar han om allt ifrån fysisk hälsa till kommunikation med andra människor, målsättning och hur man uppfyller sina drömmar. En mer peppande bok får man leta efter. Du bara måste läsa den."bloggen.


Hejsan sötnsar!
Jag har funderat lite .. Några av er tycker att jag ska börja blogga om mig själv lite i bloggen osv,och andra tycker tvärt om och säger att mina besökare kommer sjunka om jag inte bara håller mig till ämnet osv. Jag själv har funderat på att skaffat en till blogg där jag skriver om min fritid och lägger ut bilder osv,men ändå ha kvar denna fina blogg!Eller vad tycker ni?Ska jag ta bort den hära bloggen och göra en ny,men där jag skriver om självförtroende och självkänsla ganska mycket men mera om mig själv? En sak är säkert,jag gör en till blogg.Sen så vill jag veta vad ni tycker,ska jag ta bort denna eller inte.Ska jag vara ärlig så ska jag nog inte ta bort den hära bloggen ,det känns som om bloggen blivit en personlig del av mig. Men jag vill ändå att ni ska få veta mina planer =)

KRAM!

en tanke

 

Skulle du följa med på den båtturen? De flesta av oss skulle nog vara tveksamma inför det.

Hur kan det då vara acceptebelt att leva sitt liv på det viset - utan tydliga mål, ofta utan att veta vart vi är på väg, och låta oss påverkas av än det ena, och än det andra. Men en dag, en dag, ska vi ta tag i det. Oftast en annan dag.

Vägen som heter "någondag", leder till en plats som heter "ingenstans".

Det gäller att hitta sig själv,och veta vad man ska och ha tydliga mål.


dagens..


Jag har funderat lite..Om vi säger såhära.Man är på en fest,det finns såklart dricka,roliga & jobbiga människor och musik.Det kommer en tjej/kille, som inte dricker en droppe på festen och så klart så börjar snackat om att TEX  han är mammas pojke o blablabla bara för att han inte dricker.Men på samma fest så kommer det en person som blir stupfull,helt jävla borta - totalt weco , och spyr och beter sig konstigt osv. Vem är det som skämmer ut sig mest?Enligt mig är det den personen som blir full.Men jag blir så förbannad,för det fattar inte vissa ungdomar Det finns många som tycker att man skämmer ut sig om man inte dricker ,men det fattar inte jag. Man dricker ju inte i skolan och då tyckert folk att man är normal.Men när man kommer på en fest så står det en skyllt att "man måste dricka alkohol ikväll,annars är man inte normal" va fan är det för skit!? Jag bara undrar.. Varför ska man respektera en person mera om den har  druckit alkohol , och inte den personen som är vettig nog att förstå riskerna. Det sägs att man är onormal om man inte dricker på en fest, och jag tycker att den personen som är mest onormal är den som blir full och INTE den som kan kontrollera sig själv , dvs den som är nykter.Detta var bara min åsikt , och jag tycker flera borde tänka på det.. Det jag menar är att ni verkligen är toppen ni som står emot grupptrycket ! Peppa er själva och andra,det är starkt gjort!


självkänsla


litet test


tänk positivtAllt blir bättre när man tänker positivt,speciellt ens självkänsla,man lär sig att respektera sig själv och tro på sig själv.I i bubblan står  det  bara några av alla positiva saker du borde tänka på när allt känns skit.

Mål i livet

Jag har upptäckt en sak som stärker ens självförtroende rejält.Det är när man har mål och drömmar. Det är så sjukt viktigt att man sätter upp mål för en själv. Tex "jag ska få godkänt på nästa matteprov" och så jobbar man och jobbar för att få det.Så får man det,och då är man verkligen stolt.Man känner sig bra helt enkelt.Jag har massa mål.Några är stora,andra är små mål till vardags , men jag har jätte många. Dom stora kommer ta litet tag att nå,men jag har små mål.Som att komma i tid till skolan,vara ute mera, inte äta godis på vardagen osv. Jag tänkte ge lite tips och råd hur du kan sätta upp dina egna mål...

Börja med små mål,tex dom jag nämnde .


Fundera på vad du vill bli bättre på. Vill du bli bättre på fotboll,matte,fotografering osv.Fundera sedan på HUR du ska bli bra på det.Om det gäller fotboll,spela fotboll då!Gäller det matte,ta hem och plugga då,osv osv.Var stolt när du klarar till mål och belöna dig själv!


Tänk att du kommer klara det,och var inte nöjd förens du fixat ditt mål! Tills dess är det bara att kämpa på.


Sätt dig ner och skriv ner saker du skulle vilja klara,det kan gälla precis vad som helst.Det viktigaste är att du ska få dig att känna dig bra och att du faktiskt fixar saker !


Vägra beröm dig själv när du klarar något mål.Det räcker med att tänka tanken" jag är inte värdelös,jag kan ju en massa saker om jag bara vill"


Ha en positiv inställning. Det är endast du som kan få dina mål gjorda!


NEEEEJ!

Nu är jag stolt,och jag känner mig bäst i världen. Jag sa nej till alkohol.Kan ni tänka er,jag blir erbjuden att supa nästa helg men jag säger nej. Jag sa Nej åt att supa/bli full. Jag ger er 7 anledningar till varför  jag säger nej

Att säga nej till alkohol är modigt och vågat,speciellt i min ålder, så jag ger mig själv en klapp på axeln.Jag är så jäkla bra. Jag har bestämt mig,jag vill inte dricka eftersom jag inte är redo.Jag är verkligen inte det och då känns det vara korkat att dricka.Jag vet att jag kommer svika så många personen om jag dricker,personer som verkligen verkligen litar på mig.Jag menar inte bara mina föräldrar,utan andra personer.Mina kompisar (alf några av dom ) kommer kanske bli lite besvikna och bittra,men inget mera.Så med dom är det inget problem.Bara för att man är i en viss ålder så är det inget som står i pannan att " du måste dricka" för så är det inte.Va fan är det för skitsnack att man måste dricka för att man är tonåring?Det måste man fan inte alls. Jag känner mig jätte lättad efter att jag sagt nej.Jag visste interst inne att jag inte ville och jag visste alla risker,men jag tvekade endå.Men nu så sa jag nej till alkoholen , och det känns som om mount everest har rasat inom mig. Jag har bra självförtroende , och det fick jag en stor nytta av . TACK MIG SJÄLV!


Andra Advent


God morgon !

Jag kom hem mycket sent igår , så jag har inte hunnit blogga så mycket. Idag är det andra advent,och jag tycker att tiden går sjukt fort just nu. Om en vecka fyller jag år,och veckan efter det så får jag jullov så jag har en massa att se fram emot vilket gör att tiden går ännu fortare:) Jag älskar sådana hära dagar. När jag bara får vara med mig själv,njuta av julmyset & inte ha någonting alls att göra. åh,i love. Det var så sjukt länge sen jag hade en sån hära slapp dag.Det är tur,för annars skulle det bara bli tråkigt med sådana dagar.Igår så var jag hemma tills fem,sen åkte jag och gjorde massa andra saker och träffade släkten så jag hade en lite seg dag igår också:)

Ha en trevlig söndag och en fin Andra Advent!


Jämför sig..

Jag tänkte ge tips på hur man kan sluta jämföra sig med sin kompis.För det är ett stort problem hos många tjejer.Man tror ofta att ens kompis är helt perfekt osv,men det stämmer inte.


GO TOVE!!!!


hejsan!:)
Äntligen fredag,eller va säger ni? Jag har inte haft en hemma kväll på en fredag på hur länge som helst,så det är verkligen jätte skönt att bara kunna kolla på Idol ,äta chips och annat och bara ta det lugnt . Jag börjar mer och mer känna att jag bara skriver massa skit i bloggen.. Typ bloggtorka,och det är anledningen till att inte bloggen varit 10 i topp i veckan!

Vad är era planer ikväll?

blä på allt

Detta kanske inte var mycket tycker ni.Men för mig är allt detta droppen! Jag gjorde ett matteprov för en vecka sedan,men jag blev inte godkänd och måste göra om det. Helvete. Mitt upp i allt så kommer årets lucia-träning  fram och det är dags att börja öva . Helvete. Sedan så ska min familj på middag på lördag,vilket är helt okej.Men mitt upp i allt så ska jag träffa kompisar och vara social.Helvete. Jag vill bara vara för mig själv. Lägga mig i min stora säng och bara ta det lugnt . Jag vill vara för mig själv. Jag stryps snart av allt som ska göras. Jag orkar inte mera,jag vill andas.Jag vill trycka på stopp och bara andas. Jag vet att det kommer gå över snart,men just nu så kommer det bara mer och mera saker.Jag har haft fyra prov,en redovisning, 3 inlämningsuppgifter dom här två veckorna. Jag orkar inte med mera skit,jag gör verkligen inte det.

J AG V I L L  V A R A  S J Ä L V !


tips

hejsan! Seg uppdatering.Men jag vaknade halv 8:a idag (brukar vakna 6!) så jag han inte blogga på morgonen.Efter att jag hade slutat skolan så följde en kompis till mig med mig hem ;)

Men det var någon bland kommentarerna som tipsade om en bok som heter " Du äger" Jag har aldrig hört talas om den , men det kanske är värt att läsa den? Jag har en text från google där det står vad boken handlar om
Jag vet vad ni tycker,men jag tycker att den verkligen är värd att läsa om man är i behov av det (och annars också)


mobbning,

Det var länge vi tog upp mobbning mina fina läsare,ellerhur?Så jag tänkte bjuda på tips vad du kan göra om du är utfryst och mobbad. Men jag kan börja med att tala om att det är någonting som du måste ta tag i . Du får välja,vill du som du har det nu eller att du får hjälp och att mobbarna (OM dom hotat dig / misshandlat dig ) får en polisanmälan och kommer till rättegång? Det väljer du. Om jag vore du skulle jag välja det sista alternativet

• Berätta ALLTID för någon som du litar på – föräldrar, syskon, släkt, kamratstödjare eller någon vuxen på skolan. Förklara hur det känns och hur mobbningen påverkar dig. Vänta inte, utan säg till direkt när det händer.

• Våga säg ifrån! Titta dem som mobbar dig rakt i ögonen och säg att du inte vill bli behandlad illa.

Det är svårt, men försök! Träna gärna hemma framför spegeln.

• Om du blivit sparkad, slagen eller hotad ska det ALLTID polisanmälas. Kom ihåg: Det är enligt lag förbjudet att mobba, misshandla, hota och kränka en annan människa. Du behöver inte polisanmäla själv. I skolan är det rektor som ansvarar för att motverka ALLA former av kränkande behandling. Men det är DU som måste se till att rektorn får veta vad som har hänt.

• När rektorn eller någon annan vuxen gjort en polisanmälan ska utredningen (om du är under 18 år) vara klar inom högst tre månader.

• Om du inte får hjälp eller inte har någon att prata med, kan du ta kontakt med någon av dessa organisationer. Där kan du få kontakt med vuxna som lyssnar och har tystnadsplikt: Barn- och elevombudet BEO: tel: 08-527 332 00. e-post: beo@skolverket.se. Bris: tel: 0200-23 230,

www.bris.se, Brottsofferjouren BOJ: tel 0200-21 20 19, e-post: unga@boj.se

• Ge inte upp! Ingen har rätt att göra dig illa och du har rätt att säga ifrån!citat

Detta var ett mycket bra citat jag hittade ur en bok. Jag kände att jag måste ta upp det,för det är precis så det är.Om ingen klagar på en och bara säger bra saker om en, så känner man sig bra själv. Om folk slutade diskutera vad/vilka som är snygga , så skulle alla känna att dom duger . Men nu är det så att folk kommer med kommentarer om ens utseende och klagar på hur man ser ut, och pratar om hur man ser ut om man är snygg och  hur man ser om om  man är ful. Detta var bara ett exempel. Men det jag menar är att om man slutar ta åt sig av folk , och litar på sig själv intalar sig själv att man är  bra endå. Man måste helt enkelt sluta att acceptera att man känner sig misslyckad och strunta i alla fördomar och krav. Man måste försöka att tala om för sig själv att man duger.


juno tipsar!


Jag tänkte tipsa om en bok som heter killar kompisar och lyckokort . Det är en serie bok,men jag har ensads läst den första boken (killar kompisar och lyckokort) 

Den första boken i serien om Izzie, Lucy och Nesta av Cathy Hopkins. En jättebra bok, man sitter och skrattar med! Den handlar om Izzie och Lucy, dom har varit bästisar sen lekis. Det börjar en ny tjej i deras klass som är norra Londons killmagnet. Hon och Izzie blir kompisar och Lucy blir avensjuk. Kan dom släppa in Nesta i gänget??Det är den första boken på svenska av denna författaren och nu har det kommit ut 9 böcker till i denna serien.

Det dära är bara lite av vad boken handlar om. Jag ger fem anledningar till att läsa den

 • Den handlar jätte mycket om självförtroende - det är just det som hela boken går upp på.
 • Man känner igen sig ibland
 • Det är skit bra!
 • Man vet att man inte är ensam om sina "tonårstankar"
 • Man får veta va en riktig vänskap går ut på

 


1 December

god morgon snyggingar!
Just nu sitter jag bänkad framför tv;n och väntar spänt på att få se årets julkalender;) Hur tror ni att den är?
Jag har ingen aning,men jag hoppas att den är riktigt bra. Jag har så klart mina julkaländrar brevid mig,haha!

ha en fin dag ! ♥